Hvorfor Matvareprisene Stiger I Juli

Hvorfor Matvareprisene Stiger I Juli
Hvorfor Matvareprisene Stiger I Juli

Video: Hvorfor Matvareprisene Stiger I Juli

Video: Hvorfor Matvareprisene Stiger I Juli
Video: Hvorfor feirer vi jul? 2024, April
Anonim

Vitenskapsøkonomi utvikler seg hvert år. Verdens ledende økonomer prøver å gjøre alt for å skape de mest gunstige levekårene for mennesker. Imidlertid er det noen faktorer som ingen kan håndtere, og disse faktorene påvirker prisene på produkter som er viktige for alle. Vi snakker om matvarer.

Hvorfor matvareprisene stiger i juli
Hvorfor matvareprisene stiger i juli

Uansett hvordan det er, er hovedårsaken til prisstigningen om sommeren og tidlig høst dårlig vær. Hvert år på grunn av dårlige værforhold lider avlinger over hele verden. For eksempel har voldsomme regner i Brasil og tørke i USA i sommer allerede rammet lommen til forbrukere over hele verden. Sommerprisøkninger ble også støttet av den sene starten på monsonsesongen i India og alvorlig tørke i Australia.

Sukkerprisene har allerede økt med 12% i juli på grunn av den ugunstige landbrukssituasjonen i Brasil, som er den viktigste leverandøren av sukkerrør. På grunn av tørken i USA steg prisene på mais og maismel med hele 33%.

Man kan huske den vanskelige matvaresituasjonen i Russland i 2010, da for eksempel prisene på bokhvete på grunn av sommertørke og lav høst nådde ganske enkelt enestående høyder. I stedet for planen på 95 millioner tonn korn i Russland ble det bare høstet 60. Det året ble det besluttet å innføre en embargo på korneksporten, som fremdeles ikke kunne stoppe den raske prisveksten. Når det gjelder dette året, allerede i juli, ble det gjort ugunstige prognoser for det endelige resultatet av høsten. I år ble kornhøsten i Russland planlagt på 90-95 millioner tonn, men på grunn av dårlige værforhold har disse forventningene allerede drømt ned til 77 millioner tonn. I tillegg, under WTO-forhold, vil russiske eksportører sannsynligvis ha et ønske om å sende så mye korn som mulig for eksport, noe som vil provosere en sterk prisvekst i landet.

Imidlertid gjenstår følgende spørsmål: I juli er innhøstingen ennå ikke fullført, og dens endelige volum er ukjent. Hvorfor begynner da prisene å stige i juli? Poenget ligger i prognosene til spesialister. Den samme situasjonen oppstår når prognosemenn på forhånd advarer om faren for en naturkatastrofe, og dagligvarer og essensielle varer blir dyrere i butikkene. For matleverandører er dette et slags forholdsregler.

Anbefalt: