Hvordan Konvertere Til Sammenlignbare Priser

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Konvertere Til Sammenlignbare Priser
Hvordan Konvertere Til Sammenlignbare Priser
Anonim

For å estimere volumet av produkter produsert i forskjellige tidsperioder, må prissammenligning brukes. Konstant eller sammenlignbare priser brukes til å eliminere innvirkningen av prisendringer på dynamikken til verdiindikatorer når de sammenlignes. Sammenlignbare priser gjør det mulig å vurdere utviklingen i handel, produksjon og forbruk av varer i sammenheng med inflasjon.

Hvordan konvertere til sammenlignbare priser
Hvordan konvertere til sammenlignbare priser

Det er nødvendig

  • - verdien av deflatorindeksen;
  • - kalkulator.

Bruksanvisning

Trinn 1

Konstant ensartede priser over hele landet skal gjenspeile produksjonskostnadene over en periode. Sammenlignbare priser er nødvendige for å ta hensyn til effektiviteten i bruken av produksjonsmidler, vekstraten for råvare og brutto produksjon i verdi og fysiske termer, samt å ta hensyn til veksten i arbeidsproduktiviteten i forskjellige ledelseskategorier. Prisene revideres vanligvis hvert 10. år.

Steg 2

De konstante prisene gjenspeiler ikke dynamikken i produksjonskostnadene, men dens naturlige uttrykk, det vil si massen av forbrukerverdien. Prisen her fungerer som et middel til å måle og bringe til en fellesnevner de produktene som er uforlignelige i natura.

Trinn 3

Hvis vi sammenligner produktene som er produsert i to påfølgende år, kan prisen på et hvilket som helst år tas til en sammenlignbar pris. Når det gjelder en analyse av en dynamisk serie indikatorer for en lengre periode, blir prisen på basisåret som går foran året med store endringer i prissystemet, tatt som sammenlignbar pris. For å bringe prisene i sammenlignbar form, må det brukes individuelle og gjennomsnittlige prisendringsindekser, noe som betyr at faste priser må beregnes basert på bruk av offisielt etablerte deflatorindekser.

Trinn 4

Deflatorindekser inkluderer:

- kapitalindeks;

- konsumprisindeks;

- indeks over priser på produserte industriprodukter;

- indeksen over priser for anskaffelse av materielle og tekniske ressurser av industribedrifter.

Trinn 5

For å oversette prisen for det siste året til prisen for det nåværende, må du finne ut prisindeksen og multiplisere prisen det siste året med den kjente indeksen. Resultatet blir den nødvendige prisen.

Trinn 6

Uoverensstemmelsen i volumfaktoren kan forverre vurderingen av organisasjonens aktiviteter for å redusere kostnadene ved å generere brutto produksjon, og hvis vi sammenligner de faktiske kostnadene med de planlagte kostnadene, er forskjellen i indikatorer forårsaket av både en endring i kostnadene til noen typer produkter, og endringer i produksjonen. For at indikatorene skal være sammenlignbare, er det nødvendig å nøytralisere påvirkningen fra volumfaktoren, som de planlagte kostnadene konverteres til det faktiske produksjonsvolumet og sammenlignes med de faktiske kostnadene.

Anbefalt: