Hvordan Beregne Prisindekser

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Beregne Prisindekser
Hvordan Beregne Prisindekser

Video: Hvordan Beregne Prisindekser

Video: Hvordan Beregne Prisindekser
Video: Prisindeks og kroneverdi 2024, Mars
Anonim

Prisindeksen gjenspeiler dynamikken i endringen over tid. Beregningen er i stand til å vise hvor mye utsalgsprisen for et bestemt produkt har økt, og for å bestemme den reelle inflasjonen. Indikatoren kan også spioneres i den statistiske boka, men i dette tilfellet kan man ikke være helt sikker på nøyaktigheten av verdien som ble funnet.

Hvordan beregne prisindekser
Hvordan beregne prisindekser

Det er nødvendig

Historisk informasjon, statistikk, kalkulator

Bruksanvisning

Trinn 1

Bestem parametrene for utvalget av produkter du planlegger å beregne prisindeksen for. Dette kan være både forbruksvarer og tjenester og industrielle indikatorer. Et av hovedobjektene for beregning av indikatoren er handel og tjenester. Prisindeksen brukes aktivt av økonomer til å overvåke den samlede markedssituasjonen.

Steg 2

Begrens utvalget av interessante kategorier av varer eller tjenester. Tenk på hvordan produktet passer til sin kategori. Vanligvis brukes bare baseenheter i prosessen, dvs. Hvis vi beregner forbruksprisindeksen til forskjellige produsenter av meieriprodukter som selges i et bestemt handelsnettverk, er det nødvendig å dekke varene, som står for hoveddelen av de solgte varene, og det er mulig å ekskludere uavhentede produkter helt. Igjen, mye avhenger av den spesifikke situasjonen og formålet med slik forskning.

Trinn 3

Bestem deg for tidsrammen som skal danne grunnlaget for beregningen. De kan være nesten hva som helst: år, kvartal, måned, uke, dag. I noen tilfeller brukes indikatorer på 5, 10 eller flere år.

Trinn 4

Ta verdien av basisperioden. Det finnes i offentlige økonomiske referansebøker eller statistiske samlinger av et bestemt foretak, hvis de opprettholdes. Det er bare mulig å beregne prisindeksen hvis følgende data er tilgjengelige: • Gjeldende priser • Grunnpriser.

Trinn 5

Bruk formelen: ijt / t-1 = Pjt / (Pjt-n), der ijt / t-1 er prisindeksen for varer i rapporteringsperioden i forhold til basisperioden; Pjt er prisen på varer i rapporteringen periode; Pjt-n er prisen på varer i basisperioden.

Trinn 6

Sjekk om funnet verdi er riktig. Det er ganske enkelt å gjøre dette: siden forbrukerprisindeksen blir funnet ved inndeling, må multiplikasjon brukes til selvtest.

Anbefalt: