Hvordan Bestemme Varekostnaden

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Bestemme Varekostnaden
Hvordan Bestemme Varekostnaden

Video: Hvordan Bestemme Varekostnaden

Video: Hvordan Bestemme Varekostnaden
Video: 2.11 Bruken av varekontoer i regnskapet 2024, April
Anonim

Varekostnaden inkluderer summen av alle kostnader for produksjon og salg: råvarer, drivstoff, materialer, utstyr, lønn til arbeidere, transportkostnader etc. Varekostnaden beregnes for å bestemme varens pris og beregne lønnsomheten til bedriften.

Hvordan bestemme varekostnaden
Hvordan bestemme varekostnaden

Det er nødvendig

  • - kostnadene ved å produsere en vareenhet;
  • - prisen på varene som selges;
  • - volumet av produkter.

Bruksanvisning

Trinn 1

For å bestemme varekostnaden, må du beregne alle kostnadene som brukes på å lage en produksjonsenhet. Samtidig er det vanlig å gruppere alle kostnader etter utgiftsposter, som konvensjonelt er delt inn i direkte og indirekte. Direkte kostnader inkluderer kostnader til råvarer og anleggsmidler, lønn og drivstoff. Indirekte kostnader inkluderer vedlikehold av utstyr og driftskostnader. Det er flere metoder for å beregne varekostnaden.

Steg 2

Den klassiske beregningen av kostprisen innebærer bestemmelse av kostnadene, som varierer i forhold til produksjonsvolumet. Representantene her er råvarer, materialer, komponenter, teknologisk energi, akkordlønn. Alle disse kostnadene er oppsummert og delt på spesifikke typer produkter.

Trinn 3

Det andre alternativet for beregning av varekostnadene uttrykkes gjennom definisjonen av variable kostnader for produksjon av hver enhet i henhold til kostnadssatser. Etter det divideres den absolutte verdien av kostnadene med volumet på denne typen produkter.

Trinn 4

Du kan beregne varekostnaden ved hjelp av marginanalyse. Den bruker forholdet mellom prisene for solgte produkter og de variable kostnadene ved å produsere dem. Dette uttrykkes av formelen:

"salgspris per enhet - variabel kostnad per enhet / salgspris per enhet".

Trinn 5

Kostnadene for solgte varer trekkes fra regnskapet på tre måter: til kostnaden for hver enhet, til gjennomsnittskostnaden eller til kostnaden for de første varene og kjøpstidspunktet. I dag er den vanligste metoden for å avskrive solgte varer på bekostning av hver enhet. I detaljhandel blir varer registrert til salgspriser ved bruk av balansekonto 42 "Handelsmargin".

Trinn 6

I økonomisk vitenskap skilles den totale kostnaden (forholdet mellom totale kostnader og produksjonsvolumet) og marginalkostnaden (kostnaden for hver påfølgende produserte produksjonsenhet).

Anbefalt: