Hvordan B2b Skiller Seg Fra B2c

Innholdsfortegnelse:

Hvordan B2b Skiller Seg Fra B2c
Hvordan B2b Skiller Seg Fra B2c

Video: Hvordan B2b Skiller Seg Fra B2c

Video: Hvordan B2b Skiller Seg Fra B2c
Video: Воронка продаж B2B. Сравнение воронки продаж для B2B и B2C. Интернет продажи B2B 2024, April
Anonim

Begrepene b2b og b2c kom inn i russisk forretningspraksis fra vestlig markedsføring. Disse markedene er forskjellige både når det gjelder salgsenheter og markedsføringsfremmende.

Hvordan b2b skiller seg fra b2c
Hvordan b2b skiller seg fra b2c

Hva er b2b og b2c

Begrepet b2b (Business to Business) oversettes bokstavelig talt som business to business. Dette er en type informasjonsmessig eller økonomisk samarbeid mellom juridiske enheter. I dette tilfellet jobber ikke selskaper direkte med sluttkunder, men med andre virksomheter.

Et eksempel på b2b-markeder er en slik forsyningsorganisasjonsmodell når en produsent av varer i utgangspunktet sender dem i bulk til sin distributør, som distribuerer dem blant forhandlerne. De. i dette tilfellet går varene ikke direkte til utsalgssteder.

For eksempel kan produsenter av strekkloft i utgangspunktet sende varene sine til selskapene som installerer dem. Sluttforbrukeren, i hvis leilighet strekkhimlet skal installeres, er fraværende med en slik interaksjon. Dette gjelder også produsenter av PVC-vinduer.

B2b-selskaper inkluderer også de som jobber innen markedsføring eller juridisk rådgivning eller driver med annonseringsaktiviteter. I vestlig forstand er b2b nettopp støtte fra annen virksomhet med forskjellige tjenester.

Ofte refererer b2b til e-handelssystemer som fungerer som anskaffelsesverktøy for store selskaper.

Hovedtendensen til det russiske b2b-markedet er at mange produsenter søker å utvikle sine egne detaljhandelslinjer. Dermed eliminerer de forsyningsformidlere og kan operere i forbrukermarkeder med høyere marginer.

B2c (Business-to-consumer) betyr bokstavelig talt forretning for forbrukere. Dette er en type kommersiell interaksjon som er rettet mot private eller sluttkunder.

Det er også en form for e-handel med direkte salg til den private forbrukeren. For eksempel en nettbutikk eller salg gjennom oppslagstavler.

Eksempler på b2c-markedet er detaljhandel med mat, klær, elektronikk og andre varer.

Bedrifter kan samtidig operere i b2b- og b2c-markedene. For eksempel å frakte varer i bulk til et annet selskap og eie detaljhandel.

Forskjeller mellom b2b og b2c

Hovedforskjellen mellom b2b og b2c er sluttbrukeren av produkter og tjenester. I det første tilfellet er dette selskaper, juridiske enheter og i det andre vanlige forbrukere.

En annen forskjell er at volumet av b2b-transaksjoner er større enn b2c.

Når du utvikler en markedsføringsplan, er det nødvendig å ta hensyn til en rekke grunnleggende forskjeller mellom b2b- og b2c-markedene. Blant dem, spesielt:

- volum på kjøp - på b2b snakker vi om store engrosforsendelser;

- b2b-produkter er ofte mer komplekse i tekniske termer (utstyr, maskiner), som ikke krever spesiell markedsføring, men skaper et behov for høyt kvalifisert lederpersonell;

- kjøp på b2b er preget av høy risiko, siden kjøperen ikke bare risikerer store penger, men også eksistensen av sin forretningsstruktur;

- det er de høye risikoene som fører til lengre kjøpstid og en kompleks beslutningsprosess;

- på b2b-markeder er forholdet mellom kjøper og selger nærmere;

- ofte genererer b2b-salg en avledet etterspørsel etter komponenter, råvarer eller tilhørende tjenester.

B2b og b2c er også forskjellige i markedsføringskanaler. Alt som er optimalt for markedsføring i forbrukermarkeder kan gi null resultater i industrielle. I praktiseringen av b2b-markeder brukes ofte markedsføringskanaler som deltakelse i spesialiserte utstillinger, reklame i profesjonelle publikasjoner, direkte salg, direkte markedsføring. Mens det i b2c er reklame på TV, radio, er utendørsannonsering populær.

Anbefalt: