Hvordan Gjeldskonsentrasjonsgraden Bestemmes

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Gjeldskonsentrasjonsgraden Bestemmes
Hvordan Gjeldskonsentrasjonsgraden Bestemmes

Video: Hvordan Gjeldskonsentrasjonsgraden Bestemmes

Video: Hvordan Gjeldskonsentrasjonsgraden Bestemmes
Video: Industriannoncering - Hvordan i kommer igang med online markedsføring i jeres branche 2024, April
Anonim

I store selskaper blir det lagt stor vekt på økonomisk koeffisientanalyse, som kan brukes til å vurdere selskapets økonomiske tilstand og økonomiske stabilitet.

Hvordan gjeldskonsentrasjonsgraden bestemmes
Hvordan gjeldskonsentrasjonsgraden bestemmes

Hva er en bedrifts økonomiske bærekraft?

Finansiell stabilitet er en tilstand der et selskap ikke opplever alvorlig avhengighet av kreditorer og kan fritt og kompetent styre sin egen kapital.

For å analysere finansiell stabilitet beregnes følgende koeffisienter:

- autonomi;

- forholdet mellom gjeld og egenkapital;

- konsentrasjon av egenkapital;

- konsentrasjon av lånt kapital;

- strukturen til gjeldskapital;

- manøvrerbarhet av egen arbeidskapital.

For å beregne indikatorene trenger du en balanse over foretaket i minst to år. For å vurdere dynamikken til indikatorer og lage en prognose, må du kjenne indikatorene i minst to påfølgende perioder.

Et eksempel på beregning av konsentrasjonsgraden av gjeldskapital

Konsentrasjonsgraden for gjeld beregnes som følger:

Кзк = ЗК / ВБ, der ЗК - lånt kapital, ВБ - balansevalut

Balansevaluta er det totale beløpet for den aktive eller passive delen av saldoen.

Ved beregning av denne indikatoren er selskapets langsiktige og kortsiktige gjeld inkludert i den lånte kapitalen. Verdien på indikatoren bør ikke være mer enn 0,5, det vil si at andelen av lånt kapital i den totale massen av finansieringskilder ikke skal overstige 50%.

Når bankene yter et lån, vurderer de nødvendigvis andelen av lånte midler for å forstå om selskapet kan betale sin gjeld.

Jo høyere gearing, jo høyere kapitalkostnader, ettersom bankene prøver å sikre og kompensere for mulig risiko ved å øke renten.

La oss anta at selskapet har to års data. Per 31. desember 2012 er verdien av den lånte kapitalen 540 millioner rubler, og den totale kapitalen i selskapet er 1256 millioner rubler. I 2013 tok selskapet et langsiktig lån, per 31. desember 2013 var verdien av den lånte kapitalen 890 millioner rubler, og den totale kapitalen i selskapet er 1.424 millioner rubler. Ved å bruke konsentrasjonsgraden for gjeld er det nødvendig å bestemme hvordan kapitalstrukturen har endret seg.

Konsentrasjonsgraden for gjeld ved utgangen av 2012 vil være: 540/1256 = 0,43, verdien av denne indikatoren i 2013 vil være: 890/1424 = 0,63

Når vi analyserer dynamikken til indikatorer, kan vi konkludere med at den økonomiske avhengigheten til bedriften økte, ved utgangen av 2013 var den lånte kapitalen 63% i strukturen til foretakets finansieringskilder.

Anbefalt: