Blir Det Mislighold I Russland I

Innholdsfortegnelse:

Blir Det Mislighold I Russland I
Blir Det Mislighold I Russland I

Video: Blir Det Mislighold I Russland I

Video: Blir Det Mislighold I Russland I
Video: US Panic: 100,000 Russian Troops ready to fight on Ukraine Border 2024, April
Anonim

Russlands nektelse av å betale sin utenlandsgjeld eller misligholdet i 1998 utgjorde et konkret slag for russernes velvære. Det førte til den alvorligste økonomiske krisen i Russland de siste årene. Derfor frykter mange muligheten for mislighold i 2015.

Blir det mislighold i Russland i 2015
Blir det mislighold i Russland i 2015

Er en standard uunngåelig i 2015?

De offisielle myndighetene avviser sannsynligheten for mislighold i Russland både i 2015 og på kort sikt. Selvfølgelig er mange skeptiske til regjeringens uttalelser. Tross alt ble misligholdet i 1998 kunngjort tre dager etter at presidenten kunngjorde at han ikke ville være det.

Russernes frykt for sannsynligheten for mislighold i 2015 forsterkes av fremveksten av nyheter fra utenlandske ratingbyråer. I januar 2015 inkluderte Bloomberg Russland i de fem beste landene der det mest sannsynlig vil forekomme mislighold i nær fremtid. I denne antiklassifiseringen ligger Russland foran en rekke land som har en spekulativ vurdering - Libanon, Portugal og Brasil.

Den kjente økonomen D. Soros utelukket heller ikke muligheten for mislighold i Russland som et resultat av anti-russiske sanksjoner og lave oljepriser.

I begynnelsen av januar nedjusterte Fitch Russlands rating til 'BBB-'. Dette er den siste investeringsklassen for rangeringen, etterfulgt av søppelnivået. Hva betyr disse vurderingene? De er designet for investorer og informerer dem om sannsynligheten for betaling av økonomiske forpliktelser og mulige risikoer ved kjøp av statsobligasjoner. Jo høyere posisjon i rangeringen, jo lavere er risikoen.

Som årsakene til nedgraderingen kalte Fitch den høye avhengigheten av oljepriser, vestlige sanksjoner og økningen i styringsrenten til sentralbanken (dette vil medføre behovet for statlig støtte til banksektoren).

Russiske rangeringer fra to andre byråer - Moody's og Standard & Poor's - stoppet på det laveste pre-spekulative nivået. Standard & Poor's forventes å nedgradere den suverene kredittvurderingen til søppel de neste dagene. En reduksjon i fleksibiliteten i pengepolitikken nevnes som årsakene. Hvis det oppstår en nedgradering av den suverene rangeringen, kan det føre til panikk i aksjemarkedet, et massivt salg av russiske verdipapirer og en enda større svekkelse av rubelen.

Imidlertid deler mange analytikere ikke pessimismen til utenlandske byråer og anser deres beslutninger som politisk partiske. I virkeligheten er Russland i 2015 langt fra hva det var i 1998. Det lave nivået på offentlig gjeld i Russland, den høye størrelsen på akkumulerte reserver, samt et lite budsjettunderskudd (mindre enn 1% av BNP) gjør sannsynligheten for standard veldig unnvikende.

Oljekursene forventes å stige i løpet av 2015. Videre motvirkes den negative effekten av fallende oljepris av den fleksible valutakursen til rubelen. Tross alt er forpliktelsene til den russiske regjeringen i rubler, mens hovedinntekten er i utenlandsk valuta.

Standard og devaluering i 2015

Mange russere forveksler begrepene standard og devaluering og frykter en mulig mislighold av rubelen i 2015. I virkeligheten skiller disse økonomiske fenomenene seg fra hverandre. Mislighold betyr statens nektelse (umulighet) av å oppfylle sine forpliktelser. For eksempel betalinger under låneavtaler eller obligasjoner.

Devaluering er prosessen med avskrivning av nasjonal valuta. I praksis ledsages en mislighold ofte av et fall i valutakursen. For eksempel førte 1998-misligholdet i Russland til mer enn et dobbelt fall i rubelen mot dollar.

Anbefalt: