Hva Er Aksjeindekser

Innholdsfortegnelse:

Hva Er Aksjeindekser
Hva Er Aksjeindekser

Video: Hva Er Aksjeindekser

Video: Hva Er Aksjeindekser
Video: What’s an Index? The Dow, S&P 500, and Nasdaq Explained 2024, Mars
Anonim

Aksjeindekser er spesielle indikatorer som brukes av aktører som handler i selskapets aksjer. De er i stand til å vise den generelle retningen av markedet og gjøre det klart om tilstanden er positiv eller negativ.

Hva er aksjeindekser
Hva er aksjeindekser

Aksjeindeks

Aksjeindekser, som også kalles aksjeindekser, er generaliserte indikatorer som viser tilstanden til en bestemt økonomisk sfære. Som regel er beregningen deres basert på en spesiell algoritme for beregning av gjennomsnittet av flere komponenter, hvis aggregat kalles en indekskurv. I noen tilfeller forutsetter beregningsformelen bruk av et aritmetisk gjennomsnitt, i andre - mer komplekse - gjennomsnitt.

I de fleste tilfeller er komponentene i indekskurven aksjer i store selskaper, som er i stabil etterspørsel på børsen og ofte er gjenstand for transaksjoner. Siden prisen på aksjer i slike transaksjoner er etablert etter avtale mellom partene, kan den være forskjellig, og verdien av aksjene som et resultat kan både stige og falle. Slike oppturer og nedturer blir igjen tatt i betraktning når indeksverdien beregnes og viser den generelle retningen av markedsbevegelsen i et bestemt område. For eksempel, hvis aksjeindeksen går ned i flere uker eller til og med måneder, kan vi snakke om tilstedeværelsen av en nedadgående trend, og hvis den stiger, en oppadgående trend.

For å sikre indeksens objektivitet inkluderer indekskurven som regel et tilstrekkelig stort antall selskaper som opererer i ulike sektorer av økonomien. Samtidig inneholder mange indekser i sitt navn et tall som gjenspeiler det totale antallet selskaper som er involvert i beregningen.

Eksempler på aksjeindekser

Totalt er det i dag mer enn 2000 forskjellige aksjeindekser i verden, men bare noen få av dem er virkelig kjent. Som regel er det mest interessante for markedsaktører indekser som gjenspeiler tilstanden til en stor økonomisk blokk, for eksempel en stat eller til og med flere land.

Flere indekser kan kalles mest sporet: for eksempel gjenspeiler tilstanden til det amerikanske markedet Dow Jones Index (DJIA), samt NASDAQ og S & P500 indeksene. Generelle trender i det europeiske markedet kan spores ved hjelp av Euro Stoxx 50 og Euro Stoxx 600-indeksene, men de største økonomiene i eurosonlandene beregner også sine egne indekser. For eksempel i Tyskland blir denne rollen spilt av DAX, i Frankrike - av CAC 40, i Storbritannia - av FTSE.

De mest kjente indeksene i den asiatiske regionen er Japans Nikkei 225 og Hongkongs Hang Seng. I Russland beregnes to hovedbørsindekser - MICEX og RTS, som har internasjonale betegnelser henholdsvis MICEX og RTS.

Anbefalt: