Hvordan Bestemme Inflasjonen

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Bestemme Inflasjonen
Hvordan Bestemme Inflasjonen

Video: Hvordan Bestemme Inflasjonen

Video: Hvordan Bestemme Inflasjonen
Video: How to Calculate the Consumer Price Index (CPI) and Inflation Rate 2024, Kan
Anonim

Inflasjon i økonomiske systemer manifesteres av en økning i det generelle prisnivået for ulike produkter. Derfor, i løpet av inflasjonen for de samme pengene, etter en viss tid, vil du kunne kjøpe færre tjenester eller varer enn før. Dermed mister penger noe av sin reelle verdi.

Hvordan bestemme inflasjonen
Hvordan bestemme inflasjonen

Bruksanvisning

Trinn 1

For å måle inflasjon brukes spesielle økonomiske og statistiske indikatorer - indekser (priser) for vekst og prisvekst. I dette tilfellet er prisindeksen en relativ endring i gjennomsnittsprisnivået for en betinget periode. I sin tur er det gjennomsnittlige prisnivået den vektede gjennomsnittsverdien av alle priser for produkter i en bestemt populasjon, bestemt av forbrukerkurven.

Steg 2

Inflasjonstakten er en indikator på gjennomsnittlig endring i produktpriser i forhold til basisperioden og brukes som inflasjon, men uttrykkes som en prosentandel for året. Som regel brukes følgende formel ved beregning av prisindeksen for prisene for basisperioden: PI = CTP / CBG x 100%, der PI er indikatoren for prisindeksen for inneværende periode,

CTP - verdi av prisen for inneværende periode, CBG er et uttrykk for prisen på basisåret.

Trinn 3

Måling av inflasjonen ved hjelp av prisvekst kan bestemmes av formelen: TPP = (TPP-TPP) / TPP x 100%, der TPP er en indikator på prisveksten for inneværende periode, CTP - verdi av prisen for inneværende periode, CPP - prisverdi for forrige periode.

Trinn 4

Det er forskjellige typer gjennom multiplikasjon av verdiene til kjedeindekser.

Trinn 5

Et ganske viktig sted blant prisindeksene er okkupert av deflatorer for BNP eller BNP (bruttonasjonalprodukt eller bruttonasjonalprodukt) - en prisindeks der forbrukerkurven inkluderer absolutt alle endelige varer eller tjenester. Denne indeksen sammenligner økningen i det totale prisnivået basert på kurven med det nasjonale produktet. Den beregnes etter følgende formel: DVVP = STP / SBP x 100%, der DVVP er verdien av BNP-deflatoren for inneværende periode,

STP er en indikator på verdien av BNP-kurven i priser for inneværende periode, SBP er verdien av verdien av BNP-kurven i priser for basisåret.

Anbefalt: