Hvorfor Det å Selge Valuta Er Billigere Enn å Kjøpe

Innholdsfortegnelse:

Hvorfor Det å Selge Valuta Er Billigere Enn å Kjøpe
Hvorfor Det å Selge Valuta Er Billigere Enn å Kjøpe

Video: Hvorfor Det å Selge Valuta Er Billigere Enn å Kjøpe

Video: Hvorfor Det å Selge Valuta Er Billigere Enn å Kjøpe
Video: Hvordan selge kryptovaluta billig, til din norske bankkonto! + Fordeler med Norwegian Block Xchange 2024, April
Anonim

Bytte av dollar og euro har lenge vært en vanlig ting for mange. Mange bankkunder selger, kjøper og konverterer utenlandsk valuta med jevne mellomrom, men i begynnelsen forvirrer noen av dem begrepene "kjøpskurs" og "salgskurs".

Hvorfor det å selge valuta er billigere enn å kjøpe
Hvorfor det å selge valuta er billigere enn å kjøpe

For å forstå hvorfor det er billigere å selge valuta enn å kjøpe den, må du forstå hva valutakursen er, og på hvilke prinsipper den dannes. Det er vanlig å kalle valutakursen verdien av den nasjonale valutaen, uttrykt i en hvilken som helst konvertibel utenlandsk valuta, på et bestemt tidspunkt.

Typer kurs

Den såkalte offisielle kursen for den nasjonale valutaen, som i vårt land fastsettes daglig av Russlands Bank, blir dannet på grunnlag av den veide gjennomsnittsprisen på børsauksjonene. Den beregnes hver virkedag og trer i kraft neste kalenderdag etter etableringen.

Banker som utfører valutatransaksjoner setter sine egne valutakurser mot rubelen. Samtidig styres de ikke bare av sentralbankens offisielle kurs, men også av strukturen på tilbud og etterspørsel som har utviklet seg i markedet, samt av deres egne behov i en bestemt utenlandsk valuta. Hvis den offisielle renten er satt en gang om dagen, kan de kommersielle rentene til bankene endres flere ganger innen 1 time.

Kommersielle banker etablerer:

- kjøpesats - prisen banken er klar til å innløse en enhet av utenlandsk valuta fra klienten;

- salgspris - prisen banken selger en enhet av utenlandsk valuta til sine kunder;

- kryss- eller omregningskurs - forholdet mellom verdien av to utenlandske valutaer i forhold til hverandre.

Hvordan forskjellige kurs forholder seg til hverandre

Enhver bank er en organisasjon opprettet for å tjene penger. Derfor er transaksjoner med utenlandsk valuta underlagt en viss provisjon. Måten det beregnes på, ligner på mekanismen for prising av varer.

Anta at en kommersiell bank kjøper utenlandsk valuta på børsen til den offisielle kursen. Det er klart at denne operasjonen medfører ganske spesifikke økonomiske kostnader. For å dekke dem, samt for å få det planlagte overskuddet fra videresalg av valuta til sine kunder, er en kommersiell bank tvunget til å øke verdien av en enhet utenlandsk valuta med et visst beløp. Derfor vil banksalgsraten for dollar eller euro alltid være høyere enn raten som er satt av Bank of Russia.

Når en kommersiell bank kjøper utenlandsk valuta fra kunder, pådrar den seg også visse utgifter, for eksempel på lønn til kasserere og på regninger for lokalene der vekslingskontoret ligger. Derfor vil kjøpesatsen for hvilken som helst valuta alltid være lavere enn den offisielle kursen.

For en bankklient ser situasjonen ut motsatt. Han selger valuta til banken til en lavere kurs enn den offisielle, og kjøper den til en høyere kurs enn banken i Russland. Derfor er salg av valuta til borgere og selskaper billigere enn å kjøpe den fra en bank.

Anbefalt: