Sortimentstrategier

Sortimentstrategier
Sortimentstrategier

Video: Sortimentstrategier

Video: Sortimentstrategier
Video: Стратегии ассортиментного ценообразования 2024, April
Anonim

Produktsortimentet er alle produktene bedriften produserer. Sortimentet kan også kalles alle produktene som tilbys på markedet i nisje du er interessert i. Hvis du syr vakre kvinners vesker i etnisk stil og selger dem i byen der du bor, vil alle dameposene som tilbys i butikkene i byen din være det produktutvalget du er interessert i.

Sortimentstrategier
Sortimentstrategier

De viktigste egenskapene til sortimentet er bredden og dybden. Sortimentbredde er antall forskjellige produktlinjer som et selskap produserer. For eksempel kan et selskap som produserer ryggsekker bare utvikle og selge ryggsekker, eller kan ha flere produktlinjer: reisesekker, ryggsekker for skolebarn, vesker og ryggsekker til førskolebarn, vesker til sportssko. Anta at dette selskapet også selger relaterte produkter og tilbyr kunder kontorrekvisita, sports- og turistprodukter. Alt dette er bredden i sortimentet.

Den andre indikatoren er sortimentets dybde. Dette er hvor markedsførere tar hensyn til antall produktvariasjoner i en produktlinje. Så vår produsent av ryggsekker kan utvikle flere turistmodeller for menn og kvinner og mange muligheter for skolesekker for gutter og jenter, med ortopedisk ryggstøtte og uten den, for skolebarn i forskjellige aldre, med forskjellige mønstre … antall ryggsekker modeller kan nå flere dusin per produktlinje - dette vil være en indikator på dybden.

Når du arbeider med sortiment, er det veldig viktig å forstå og dyktig bruke sortimentstrategier. La oss vurdere dem nærmere.

Hvis vi jobber med sortimentdybde, kan vi utdype sortimentet ved å legge til våre egne produkter, eller redusere sortimentet ved å ekskludere produkter fra linjen. Å utdype sortimentet er å legge til et produkt i samme kategori eller legge til flere varianter av samme modell. Hvis du bare sydde svarte og blå ryggsekker, og nå tilbyr den samme ryggsekken i grønt, er dette utdypingen av sortimentet. Et annet eksempel på utdypingen av sortimentet er utvidelsen av størrelsesområdet for klær, tillegg av størrelser til linjen for kvinner med liten vekst, eller for veldig høye mennesker.

På den annen side betyr en reduksjon i sortimentet en reduksjon i slike alternativer: kjolen, som tidligere ble produsert i tre farger, er nå bare tilgjengelig i en. Slik kan et selskap administrere produktspekteret.

Når du arbeider med dybden i sortimentet, kan selskapet opprettholde sortimentet ved å støtte merkevaren, eller begrense det, ekskludert visse posisjoner fra sortimentet. Merkestøtte er tillegg av andre produkter til et allerede vellykket merke. For eksempel kan en meieriprodusent begynne å produsere yoghurt og rømme under samme merkenavn, noe som gjør emballasjen gjenkjennelig mens den holder samme navn. Å begrense sortimentet er en reduksjon i varianter i relaterte kategorier. For eksempel bestemte et ryggsekkfirma seg for å avvikle kvinners ryggsekker og fokusere på andre nisjer. En innsnevring av serien oppstår hvis noen produkter gir betydelig mindre fortjeneste enn andre varianter.

Evnen til å jobbe ordentlig med sortimentet vil hjelpe deg med å få mest mulig ut av produktene firmaet ditt produserer.